maanantaina, joulukuuta 20, 2010

Pisa-tutkimus ja vaunulastillinen nälkäisiä apinoita...

Mitä lähemmäksi ajaudumme vuodenvaihdetta, sitä vikkelämmin tuntuvat asiat tapahtuvan, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Päänahka suorastaan kutisee aivotäiden ryömiessä harmaissa aivosoluissa. Maailma on niin sekaisin kuin vain on mahdollista, ja sekaisemmaksi tuntuu menevän.

Kuka enää muistaa mitä viime vuonna tähän aikaan tapahtui, saati puoli vuotta sitten? Kaikkialla tapahtumien vyöry hyökyy päälle kuin armoton tsunami, jonka alta ei yksikään pelastu. Elämme suorastaan pelottavaa aikaa, jolloin jokainen yrittää räpiköidä eteen päin, päivästä toiseen parhaan taitonsa mukaan.

Pää ei kerta kaikkiaan kestä rankempien aiheiden käsittelyä, joten tyydyn siis ihmettelemään helpommasta päästä olevaa aihetta.

Kallellaan olevan Pisa-tutkimuksen tulokset aiheuttivat pienimuotoista päänsärkyä aiemmin maailman ykköseksi rankatussa maassamme, jonka yhtenä päämääränä on loistaa ykkösenä kaikissa mahdollisissa tutkimuksissa, koskivatpa ne vaikka viemärirottien elinoloja Helsingin viemäreissä tai luomupossujen silittelynopeutta Loimaalla. Paras pitää olla ja jos ei olla, niin heti tutkijalautakunta selvittämään kärvistelevän kirvelevää tulosta.

Viime vuonna suomalaiset nuoret olivat parhaita, mutta tänä vuonna tuli takkiin ja pahasti, kun kehiin tuli uusia maita opinahneine pentuineen ja enemmän näytön paikkaa tarvitsevine yhteiskuntineen. Herra jestas sentään, eiväthän suomalaiset pennut enää osaakaan lukea parhaiten, olivat kuudensia, perkele. OECD-maista sentään kakkosia, mutta mikä sijoitus se sellainen on kun vain ykkössija noteerataan, ei niin yhtikäs mikään. Ovat pennut huonontuneet sitten viime vuodesta, eller hur...

Luonnontieteissäkin olimme vasta kakkosia, hemmetti sentään joku perhanan Shangai Kiinassa meni rinta rottingilla suomalaisten propelipäiden ohi. Voi tätä häpeää ja hirvitystä.

Toisaalta, ei tarvitse olla kummoinenkaan nero tajutakseen mistä koko touhu kiikastaa. Kouluissa kakarat sullotaan liian pieniin luokkiin ja tasan niin monta kuin sisään mahtuu. Meteli on sitten sen mukainen, kuin kuuntelisi vaunulastillista nälkäisiä apinoita. Opettajat, joilta on viety kaikki keinot hillitä nälkäistä apinalaumaa, huutelevat hädissään hiljaisuutta, ja lopputuloksena on luokan kingin tai kingittären karjahdus, että turpa kiinni huora, homo tai joku muu muodissa oleva lempinimi.

Tietysti hallitsemattomaan ja raivoisaan mölyapinareaktioon voi olla syynä sekin, että kakaroita säilötään ahtaissa ja hometta seinistä tursuavissa luokissa, jotka olisivat omiaan osterivinokas-viljelijän kasvualustoiksi. Mitä turhia homeita poistamaan, onhan kakarat jo kyllästetty erilaisilla lisäaineilla siihen malliin, että tuskin homekaan niitä enää kykenisi vahingoittamaan.

Entä sitten kuuluisa ilmainen kouluruoka, jota jopa engelsmanni Jamie Oliver kävi tutkailemassa ja yrittää nyt lanseerata saarivaltakunnan pekoniaivoile? Niillä senteillä, jotka on budjetoitu pentujen päivittäiseen murkinaan ei kyllä syötettäisi taskukoiraakaan.

Ehei, kyllä nyt on niin, että koulun keittiöhenkilökunta tekee kolmivuorotyötä ja yövuoro kiertelee markettien biojäteastioilla, kaivellen pyrstöt pystyssä eilistä einestä laihan budjettiruoan jatkeeksi. Tästähän ei voi olla muu seuraus kuin se, että suomalaisten koululaisten aivot muuttuvat yhä enemmän rakenteeltaan pastaa muistuttaviksi.

Kun vielä pikku pilttien päähän tungetaan tietokonekaupalla ja käsittämättömällä vauhdilla koko ajan muuttuvaa tietoa, onko mikään ihme etteivät pennut enää tiedä mikä on itä tai länsi, Neuvostoliitosta ja Venäjästä puhumattakaan. Kun aivot saavat yliannostuksen, tulee aivoähky eikä siihen olotilaan auta kuin masennus, aggressiivinen käytös ja/tai lintsaaminen.

Jaa'ah, taitaa käydä niin, että seuraavassa Pisa-tutkimuksessa suomalaisten pentujen kohdalla koko tutkimus kaatuu. Sitten varmaan perustetaan tutkimuslautakunta tai jotain.

Lähde nyt sitten näillä tuloksilla myymään suomalaista koulutusosaamista muulle maailmalle. Pennut voivat pahoin, opettajat oksentelevat koulujen käytävillä ja vanhemmat ovat ihan pihalla, sananmukaisesti.

Kyllä Suomessa osataan kaataa ainakin yksi Pisa. Että tällaista sivistysvaltiossa tällä hetkellä...

4 kommenttia:

Amir kirjoitti...

Ja alaspäin listoilla vielä tullaan menemään, paitsi siinä kalleimmat kaupungit listalla jossa oltiinkin sijalla 6. Olihan siinä eduskunnalle tietysti puolustelunkin aihetta kun oltiin vasta 4. kallein pohjoismaa. Eli onko se tulkittavissa siten, että mitään normaalista poikkeavaa hintojen nousua ei meillä ole ollut ja veroja voidaan toki vielä reilusti kiristää ja hintoja nostaa?

Pöllö & Orava kirjoitti...

Kiitämme lämminhenkisestä kommentistasi.
Rauhallista, stresitöntä, iloista joulunaikaa sinulle.

Hiski kirjoitti...

Amir: Olet oikeassa, lueskeltuani viimeisten päivien uusia verosuunnitelmia, tasavero kolahtaa kaikille, Suomalainen kalleus tulee maailmankuuluksi ja tavallinen kansa kärvistelee ja ihmettelee.

Kiitos kommentistasi ja Rauhallista sekä lämminhenkistä joulua.

Pöllö & amp; Orava: Hieman ihmettelin sitä, että kiitit kommentista blogissani, mutta käyhän se näinkin.

Mukavaa joulua teillekin ja nauttikaamme kaikki kerrankin valkoisesta talvenajasta.

Hiski kirjoitti...

Anteeksi Pöllö ja Orava, hilppaisin blogissanne ja nyt tajusin vasta mistä oli kyse. Se oli Sillitbäng, blogi, jota lueskelen säännöllisesti.

Toivon edelleen onnea ja menestystä vuodelle 2011, olette ansainneet kaikkea parasta jos kohta vielä enemmän.