maanantaina, joulukuuta 06, 2010

Päivänä, jona joet kieltäytyivät virtaamasta...

En tiedä monelleko ovat tulleet mieleen tuhon päivät seuratessaan talousuutisia näinä päivinä. Itselläni ovat kulkeneet pahan väreet pitkin selkänikamia.  Pienen Suomen ratsuväki kulkee EU-kokouksesta toiseen pelastelemassa pulaan joutuneita maita, jotka aiemmin ovat katselleet Suomen poikia hienostuneita neniään nyrpistellen alaspäin.

Eikä tässä vielä mitään, mutta kulman takana on odottamassa mittaamaton jono uusia pelastettavia maita, joille kaikille suomalaisen joulupukin säkistä ojennetaan toinen toistaan lihavampia avustuspaketteja. Tämä kaikki siitä huolimatta, että omassa maassa porukka kurjistuu, sairastuu ja tukahtuu. Lehdistä voi lukea kasvavalla pelolla seuraavaa kohdetta, jonne verorahoja voidaan kiltisti kärrätä hyödyntämään muiden maiden taloutta.

Tämä siis vain yksi yksityiskohta talouden sekametelisopassa, jota ovat hämmentämässä kapitalistit, kommunistit, sosialistit, nistit, hakkerit ja terroristit. Valuutat sekoilevat kulloisenkin käyrän mukaan holtittomasti laidasta toiseen, kauhulla odotetaan Kiinan temppuja, kun se päättää tehdä tai olla tekemättä jotain suunnitellusti aliarvostetulle valuutalleen. Mitäpä jos kaikki USA:lle lainoja myöntäneet maat päättäisivät tulla yhtä aikaa hulluiksi ja vaatia lainojaan heti maksuun, entäpä jos kaikki aidot ja väärennetyt taalat ympäri maailmaa vaaditaisiin heti tuloutettaviksi jenkkilään, jossa valuuttavarannot lentävät seinille jo pelkästä ajatuksesta.

Nyt on jo muutamaan otteeseen luettu uutisia siitä, että järjestelmät ovat pettäneet ja eläkeläiset ovat jääneet ilman eläkkeitään eläkkeenmaksupäivänä, ruokapalvelu on jättänyt ihmisiä ateriatta viikonlopuiksi kun järjestelmät vain pettivät. Tämä vain Suomen mittakaavassa. Pahimmista mokista vaietaan visusti.


Mitäpä jos joku tai jotkut paholaisen vihulaiset päättäisivät kaapata koko maailman tieto- ja  energiajärjestelmät ja päättäisivät jättää jakamatta energiaa yksityistalouksille. Manööverillä saattaisi olla pienimuotoinen vaikutus lämpimissä maissa, mutta kylmissä maissa, joihin Suomikin kuuluu, sillä olisi katastrofaaliset vaikutukset.

Miten niin maailmanloppu tulee luonnonmullistusten muodossa tai ydinaseiden yhtäaikaisena laukaisemisena? Hohhoijaa, kyllä vähän pahasti nyt näyttää siltä, että koko tietotekniikan varaan rakennettu yhteiskuntajärjestelmämme on se, joka saa aikaan täydellisen, nykyaikaisten rakenteiden tuhoutumisen.

Samalla katoavat bittiavaruuteen ne biljardit eurot, dollarit, jenit ja herra ties mitkä valuutat, jotka esiintyvät pelkkinä lukuina talousvaluuttojen satukirjoissa. Rahajärjestelmän tuhoutuminen sellaisena kuin se nyt toimii, on hyvin lähellä. Itse asiassa nopeutetulla vauhdilla tapahtuvat rahojen elektroniset siirrot ovat vain siirtoja ja rahoja, joita ei todellisuudessa ole olemassakaan.

Tavalliselle taatelintallaajalle rahan ainoa arvo on siinä, mitä rahalla saa. Nykyisellä eurolla nyky-Suomessa ei saa itseasiassa mitään, sillä ei pääse edes yleiseen vessaan.

Nyt kun kaikkien ns. sivistysmaiden kansalaiset on opetettu muovikorttipasianssin pelaajiksi ja vain harvalla on enää oikeata rahaa, miten helppoa onkaan saada aikaan yhtäaikainen rahan katoaminen kyberavaruuteen. Rahaa ei olisi, kaupasta ei saisi mitään ilman rahaa eikä kenelläkään ole ruokavarastoja kotonaan. Syntyisi yleinen sekasorto ja vahvimman laki astuisi voimaan. Kuka olisi ensimmäinen, joka aloittaisi kauppojen ikkunoiden hajottamisen ja syöksyisi ryöstämään kaiken irti lähtevän? Kuinka monen nakkitehtaan ovet murrettaisiin auki  ja jopa raakamassa löytäisi korjaajansa?

Elämme aikoja, jossa etenemme nopeutetulla vauhdilla kohti Mad Max-elokuvien luomaa kauhun maisemaa, jossa tilaa on vain häijyimmille, raaimmille ja kovimmille.

Turvassa ei olisi kukaan, mutta paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä olisi niillä, joilla olisi peltoa, karjaa, metsiä eläimineen, hedelmäpuita ja marjapensaita sekä vettä, jossa kalastella. Kaupunkilaiset tuhoutuvat ensimmäisinä, sillä harva jos kukaan tulee toimeen syömällä betonia ja lasia.

Nopeutetulla vauhdilla lähestyy aika, jolloin hengissä pysymiseen vaikuttavat hyödykkeet nousevat arvoon arvaamattomaan ja 10 kiloa kultaa ja timantteja ovat yhtä arvokkaita kuin autiomaan hiekka, joka tuulen mukana muuttaa paikkaa... Kuka pystyy syömään kultaa ja timantteja? Kilo perunoita antaa pelivaraa huomiseen, arvometalli ei riitä pitämään hengissä edes tätä päivää.

Onko meistä enää muuttamaan kohtaloamme? Onko meistä joiksi, jotka kieltäytyvät virtaamasta mereen, joiksi jotka muuttavat uomaansa, muodostavat uuden meren?

Palaammeko oravannahkatalouteen, vai aikaan, jolloin hengissä pysyivät vain ne joilla oli valmiudet hankkia ruokaa ja suojaa perhekunnilleen? Palaammeko aikaan, jolloin vain vahvin ja tervein säilyi hengissä, sai luvan elää...

Elämme ihmiskunnan olemassaolon taitekohdassa, emmekä välttämättä edes uskalla, halua tai kykene ajattelemaan asiaa...

0 kommenttia: