sunnuntaina, tammikuuta 23, 2011

Vale-elämää valemaailmassa...

Nykyisin vaaditaan kilotolkulla papereita ammattitaidon osoittamiseksi, toisaalta taas, kukaan ei vaivaudu tarkistamaan papereiden aitoutta saati henkilön henkilöllisyyttä ja siksipä näitä vale-jotakin ponnahtaa vähän väliä julkisuuteen. Moniko painetaan villasella maan rakoseen?

Internet pullistelee mitä erilaisimpia tutkintopapereiden tarjoajia, jotka muutamasta kymmenestä dollarista leipovat maksajasta mikämikä-tieteen tohtorin, ammattilaisen vailla vertaa. Neljän tutkinnon maisteri-paperit tupsahtavat postiluukusta suoraan innokkaan vale-opiskelijan työnhakukansioon ja ei kun töitä hakemaan.

Onhan meillä vuosien saatossa ollut vale-lentäjä sekä ajokortiton ammattiautoilija ja mikäli oikein muistan, on muutama vale-opettajakin päässyt livahtamaan sormien välistä. Että sellaista. Eniten meihin tuntuvat kuitenkin kolahtavan terveydenhoitohenkilöstön vale-ammattilaiset.

Kyllä työpaikoilla on jäljellä vielä muutama oikea ammattilainenkin, jolta sitten voi kysellä neuvoja pahimmissa tilanteissa. Ja hei, eihän ketään tarvitse hoitaa, kunhan vain lykkää jotain teholtaan Aspiriiniin verrattavissa olevaa pilleriä kitusiin, niin sillä ne sairaudet saadaan hoidettua. Ja kun nyt luovuus on, alalla kuin alalla, niin korkeassa kurssissa, lipsahdukset ja mokat voi aina panna sen piikkiin, ettei uutta ei voi syntyä ilman kokeilussa syntyneitä vahinkoja, eihän?

Vuosien saatossa on ollut monenlaista mononkuluttajaa tepastelemassa sairaaloiden käytävillä, vale-kirurgeja ja gynekologeja. Nämä olivat ulkomaalaisia lääkäreitä, joiden paperit menivät eteen päin kuin väärä raha suomalaisen ammattilaisjoukon käsissä. Siis itseään ammattilaisina pitävät henkilöt palkkasivat Lääkäri Vierasmaalaisia väärennettyjen papereiden perusteella.

Olemme lukeneet valehoitajista, -lääkäreistä, -hammaslääkäreistä, -eläinlääkäreistä, murhaavista sairaanhoitajista ja sairaalasta, jonka on lähetettävä potilaansa toisiin sairaaloihin, jotta potilasturvallisuus ei olisi vaarassa, siis potilasta ei tapettaisi vahingossa leikkaussalissa.

Kun jo nyt tämän  päivän sekä tulevat sairaat ja vanhukset joutuvat opiskelemaan vieraita kieliä kyetäkseen kommunikoimaan hoitohenkilökunnan kanssa, niin joutuvatko tulevaisuuden sairaat ja vanhukset opiskelemaan vielä itsensä lääkäreiksi ja hoitoalan ammattilaisiksi, kyetäkseen määräämään itselleen lääkkeitä, suorittamaan itselleen leikkauksia ja lopuksi hoitamaan itsensä kotona? Ja tämä kaikki potilasturvallisuutta vaarantamatta. Kun potilas on sekä potilas, lääkäri että hoitohenkilökuntaan kuuluva, niin ei hän todennäköisesti vedä itseään oikeuteen hoitovirhepaholaisesta, saati sitten kyseenalaista lääkärin ja hoitohenkilökunnan ammatillisuutta.

Ja kun tämä hoida-itse-itsesi -järjestelmä toteutuu koko laajudessaan, niin jatkossa potilaat raahautuvat sairaaloihin hoitamaan itseään, varaavat leikkaussalit valmiiksi itse tehtävää operaatiota varten ja nuijanukuttavat itsensä, voidakseen sen jälkeen poistua ruumiistaan ja siirtyä lääkärinä operoimaan itseään.

Mikä on, kun sairaudenhoito ruikkaa ripulilla ja terveydenhoidon tehtävät ovat siirtyneet internetin ja eri alan lehtien tehtäväksi?

Onko tulevaisuuden trendi-ammatti vale-jotakin? Hullu paljon työtä tekee, opiskelee pää punaisena tutkintoa ja pätevöityy alalle, jossa varmimmin paikan saa "viisas pääsee vähemmällä" vale-ammattilainen, joka huseeraa vale-papereiden antamin valtuuksin elämämme kaikilla aloilla. Miksi opiskella, harjoitella ja käyttää vuosia elämästään ammattiin valmistumiseen, kun kaikki on helposti saatavissa netissä?

Herää kysymys, onko tätä maailmaa, maata ja yhteiskuntaa edes olemassa, olenko minäkin valetta?

4 kommenttia:

Zombi kirjoitti...

Itse olen tehnyt oikeat diagnoosit sekä itselleni, että miehelleni Internetin avulla, ennenkuin lääkärit päätyivät samaan kuukausien kuluttua. Yksi lääkäri jopa pyysi minulta anteeksi, ettei minua otettu tosissaan. Niin. Ilman Internetiä olisin oikeasti kuollut ajat sitten, sillä tilani vaati pikaista hoitoa. En ikävä kyllä voi hakea mistään korvauksia kärsimästäni pahasta, sillä en ole lääkäri.

Zombi kirjoitti...

Itse olen tehnyt oikeat diagnoosit sekä itselleni, että miehelleni Internetin avulla, ennenkuin lääkärit päätyivät samaan kuukausien kuluttua. Yksi lääkäri jopa pyysi minulta anteeksi, ettei minua otettu tosissaan. Niin. Ilman Internetiä olisin oikeasti kuollut ajat sitten, sillä tilani vaati pikaista hoitoa. En ikävä kyllä voi hakea mistään korvauksia kärsimästäni pahasta, sillä en ole lääkäri.

Horinoita Helvetistä kirjoitti...

Itselläni on aivan samanlaisia kokemuksia, anteeksipyyntöjä ei tosin tullut vaikka varustin lääkärin aineistomapilla.

Kaveri- ja tuttavapiirini suorastaan kuhisee samantapaista tarinaa. Uskaltaako tässä enää lääkäriin mennäkään, kun saattaa samalla julistaa itselleen kuolemantuomion?

Zombi kirjoitti...

Tosissaan pelottaa aika tavalla. Olen yrittänyt kehittää survival-systeemiä ja back up-suunnitelmaa, mikäli tulee oikea hätä. Yksi on ihan s**tanallinen liioittelu ja valehtelu. Tyyliin sydänkohtaus. No tosin moni on kuollut terkkarin pihalle oikeasti sydänkohtaukseen. Kannattaa myös yrittää haalia paljon vahvoja lääkkeitä, joilla helpottaa tuskiaan, jos vaan laitetaan jonoon. Ja rahaa pitää olla, vaikkei ole:( Luoja meitä varjelkoon tässä viidakossa.