lauantaina, tammikuuta 22, 2011

Blogien kooma, korina ja/tai hiljainen kuolema...

Pahus, nyt kyllä potuttaa ja oikein urakalla. Juuri kun löydän blogin, jossa on hyvin kirjoitettua tekstiä, ajateltuja mielipiteitä, vinksahtaneita näkökohtia vallitsevaan aikaan tai jokin muu hyvä syy seurata blogia, niin sitten tapahtuu kummia. Kiinnostuksella seuraamani blogi lakkaa hengittämästä, saattaa korista vielä muutaman tekstin verran kunnes kuolla kupsahtaa ja jää koomassa roikkumaan blogilandiaan.

Että nyppii ja ottaa pattiin. Kynnys perustaa blogi on ilmeisen matala ja siksikö yllättävän moni sitten aloittaakin innostuneena blogikirjoittelun, tarkoituksenaan kirjoittaa säännöllisesti painavaa tai vähemmän painavaa asiaa ja jaksaa kirjoitella kuukauden verran, kunnes huomaa säännöllisen kirjoittelun elämää rajoittavaksi. 

En tarkoita alle parikymppisten muoti- ja life style-blogeja, jotka onkin kohdistettu samalle ikäryhmälle ja pitävät sisällään nimenomaan tätä ikäryhmää kiinnostavaa asiaa. Tarkoitan blogeja, joissa ihmiset kirjoittavat mielipiteitään asioista, seuraavat tarkasti ympäröivää maailmaa ja tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin, päiväkirjanomaisia blogeja, joissa kerrotaan ponnisteluista erilaisissa elämäntilanteissa, matkaa itseen, päämäärään tai luovuuden etsimistä ja kenties sen tekemistä.

Olen usein miettinyt sitä, että lopahtaako osa blogeista siksi, ettei niitä ole kommentoitu ja siksi kirjoittaja olettaa, ettei blogissa ole kävijöitä tai etteivät ihmiset ole kiinnostuneita heidän maailmastaan tai mielipiteistään. Puhdas turhautuneisuusko saa kirjoittajan lopettamaan vai onko hänen elämäntilanteensa muuttunut eikä aikaa ja/tai haluja enää riitä kirjoittamiseen?

Joissakin blogeissa saatetaan mennä todella iholle, ihon läpi sisimpään. Ovatko asiat liian kipeitä, muistuttavatko kirjoitukset blogissa ajatuksista ja kokemuksista, jotka kirjoittaja haluaisi jo unohtaa, vetää viivan niiden yli? Hävettääkö joitakin kirjoittajia kirjoittamansa ajatukset ja kokemukset ja he poistuvat siksi vaivihkaa takavasemmalle toivoen, että blogi kuolee itsestään?

Luen päivittäin kymmeniä eri blogeja enkä aina kommentoi tekstejä, osittain siksi, että kirjoitus on ehkä ehjä kokonaisuus tai siinä ei ehkä ole kommentoitavaa, kysyttävää tai erityisesti kiitettävää. Kuitenkin kirjoitus on usein itsenään hyvä. Joskus kirjoitus vaikuttaa enemmän kirjoittajan sisäiseltä yksinpuhelulta, enkä halua omalla kommentoinnillani sotkea kirjoittajan ajatuksia.

Oma lukunsa sitten ovat ne blogit, joissa "kerjätään" kommentteja. Siitä huolimatta, että tekstit ja blogin sisältö saattavat kiinnostaa, en ole koira, jota maannitellaan tai kevyesti komennellaan tai lahjotaan kauniilla sanoilla kommenttitoosassa. Kommentoijallakin on oma minä. Toki teen poikkeuksia linjasta, mikäli blogin sisältö antaa siihen aihetta.

Vihainen kuitenkin olen, sillä monet mielenkiintoisina alkaneet blogit, jotka piru vie olen vielä merkinnyt omassa blogissani luettavien listaan, ovat kuolla kupsahtaneet ja osin jopa ajan saatossa rupsahtaneet. Annan niiden kuitenkin roikkua listalla, sillä joskus joku korahtelee jälleen eloon, mutta suurin syy listoilla roikkumiseen on se, että niiden sisältö on edelleen mielenkiintoista, vaikka ei enää päivitykään.

Joissakin blogeissa olen käynyt "herättelemässä" kommentilla, joitakin kevyemmällä vasaralla kopautellen joitakin taas kunnon lekalla, mutta useimmiten kuolleet pysyvät kuolleina eikä tekohengitys enää auta. Sääli.

Onko kukaan koskaan tutkinut sitä, että moniko blogi on aktiivinen blogi ja moniko hetken hurmoksessa kasaan pykätty ja sitten hiljaisuudessa kuopattu? Blogejahan on maailmassa miljoonia, mutta montako säännöllisesti päivittyvää, aikuisten oikeasti elossa olevaa blogia on olemassa? Minulle riittäisi tieto suomalaisten blogien elävät ja kuolleet -tilastosta. 

7 kommenttia:

Salattu Minä kirjoitti...

Kuulostaa perin tutulta. Olen miettinyt samaa itsekin. Jotkut seuraamani jopa vuosia pystyssä olleet blogit kuolevat yllättäen parin kuukauden jälkeen kun olen niitä alkanut seurata. Olen joskus jopa miettinyt omaa kosmista kaikkivoipuuttani, aavistavatko blogaajat, että juuri MINÄ olen saapunut heidän sivuilleen ja lopettavat ihan vain minun kiusakseni... No ehkei sentään.

Horinoita Helvetistä kirjoitti...

Tosiaan, samaa olen miettinyt, jopa sitä, että olenko joku pahuksen pahanilmanlintu, joka maagisella kosketuksellaan tappaa blogeja.

Monissa, jo kuolleissa, blogeissa on tekstejä, jotka oikeasti ovat kiinnostavia ja joiden kirjoittijalta odottaa uusia tekstejä ja sitten tapahtuu jotain, jonka seurauksena blogi jää kellumaan kyberavaruuteen.

En edelleenkään anna periksi, käyn vilkuilemassa niissä blogeissa ja toivon, että blogin pitäjä kävisi tutkailemassa bloginsa liikennettä. Silloin hän ainakin huomaisi, että samoja lukijoita käy blogissa. Jospa se herättäisi edes muutaman blogin henkiin.

miehenkemikaalit kirjoitti...

Itse olen voivotellut samaa, ja tehnyt vielä saman omalle blogilleni. Joka ikinen palaute, jopa sellainen "hei ihan hyvää tekstiä"-kommentti lisää ainakin itselläni kummasti motivaatiota kirjoittaa lisää.

Pidin pidemmän tauon blogini kirjoittamisessa mitä se oli kerennyt edes aktiivisesti olla olemassa koska yksinkertaisesti mielenkiinto lopahti, tuli paljon muuta ajateltavaa ja tekemistä ja mitä pidemmäksi tauko venyi, sitä vaikeampi sitä oli enää jatkaa. Se alkoi stressata. Oli helppo lopettaa ja unohtaa koko juttu koska kukaan ei tuntenut minua, kukaan ei voinut soittaa puhelimeeni ja kysyä että mitäs helvettiä, miksi et kirjoittele. Blogien maailma on oma maailmansa, jonne voi anonyymisti mennä ja anonyymisti poistua. Helppoa kuin mikä. Tämä ei itsellenikään ollut ensimmäinen kerta kun aloitin ja yhtäkkisesti lopetin blogin.

Ne positiiviset palautteet mitä kuitenkin olen omaan blogiini saanut, saivat lopulta minut palaamaan näppäimistön ääreen ja jatkamaan blogiin kirjoittelua. Ja nyt se tuntuu taas mukavalta. Ja jos joku niistä jutuistani kiinnostuu ja niitä jaksaa lukea, niin tuntuu entistä mukavemmalta.

Ja kysyn vaan, että jos käy lukemassa jonkun blogia ja löytää sieltä edes vähäänkään jotain mielenkiintoista, niin miksi sinne ei voisi heittää jotain lyhyttä kommenttia? Oikeasti, ainakin suomalaisia blogeja vaivaa krooninen kommenttien puute. Itse ainakin kommentoin jokaista mielenkiintoista lukemaani blogikirjoitusta. Ja monien blogikommenttien kautta olen löytänyt taas uusia mielenkiintoisia blogeja. Jos kirjoittaja haluaa pitää monologia, niin hän varmaan olisi estänyt kommentoinnin.

KOMMENTOIKAA!



ps. hyvä blogi, menee kirjanmerkkeihin.

Horinoita Helvetistä kirjoitti...

Kirjoitit asiaa. Samoja asioita pyörittelevät päässään varmasti kaikki blogien kirjoittajat.

Olen itsekin välillä pitänyt kirjoittamisessa taukoja, johtuen elämäntilanteesta tms. Taukojen jälkeen kynnys kirjoittaa on selkeästi noussut ja sormet hyppivät näppäimistöllä, pyyhkien seuraavassa hetkessä kaiken kirjoitetun pois.

Olet oikeassa myös siinä, että jokaisesta vierailusta kannattaa jättää kommentti, jotta kirjoittaja saa palautetta. Täysin turhia blogeja ei varmastikaan ole ja eksyminen itseä kiinnostamattomiin blogeihin on melko epätodennäköistä.

Sitä paitsi, olen kommenttien kirjoittajilta löytänyt uusia hyviä blogeja, joita olen alkanut seuraamaan, joten niinkin kommentit palvelevat molempia osapuolia.

Käväisen kuikuilemassa blogissasi ja kiitos kommentistasi.:)

Zombi kirjoitti...

Kirjoitan kaikenlaista, ja tietty aina kaikki kommentointi on hyväksi ja kaipaankin herättelyä. Uskoisin, että pidän sekalaista blogiani niin kauan kuin korisen. Jos elämäntilanne muuttuu, niin ehkä loppuu kirjoittelukin. Kaikenlaista voi tapahtua, voi vammautua tai kuolla...

Horinoita Helvetistä kirjoitti...

Jeps, tuota viimeklsi mainitsemaasi voi tosiaan tapahtua itse kullekin, toivottavasti ei nyt sentään ihan lähiaikoina.

Elämäntilanteet määräävät tosiaan paljon kirjoitteluaktiivisuutta. Mikä kumma siinä on, että kiukuttelut on helpompi ulostaa blogiin, mutta muun kirjoittamiseen kynnys onkin liian korkea, ainakin minulla?

Zombi kirjoitti...

On niin vaikea jakaa onnea, kun onni on opetettu kätkemään?