sunnuntaina, lokakuuta 10, 2010

Rähinää ja räiskettä - Internet-ajan kapina ja kapinakarkelot Facebookissa

Gallupeissa Persujen kannatuslukemat sen kuin kasvavat ja odotettavissa on veret pysäyttävä äänivyöry, joka talloo alleen viherpipertäjät ja raapaisee osansa Kepun uskollistakin uskollisimmista äänestäjistä. Mutta raharahvaaseen se ei ylety. Ei ylety, vaikka porukan mieli tekisi hypätä huvijahdista optimistijollaan, niin ei vain voi tehdä, periaatteen ja sukutradition takia.

Suomalaisen politiikan nykyhetkessä on nyt kyse joltisenkinmoisesta Veikko Vennamo-vetoisesta Maaseudun puolueen aikanaan tekemästä sirkustempusta, joka taitaa toistua Persujen toimesta. Viherpipertäjät ovat tehneet kaikkensa, jotta puolueen kannattajat hyppäisivät uppoavasta laivasta ja uisivat henkensä edestä kohti lähintä turvasatamaa, karia tai laudanpätkää, joiksi kelpaavat vaikkapa Paavo Arhinmäen myötä terhakammaksi muuttunut  Vasemmistoliitto, siis Vasurit tai melko näkymätön Suomen Työväen Puolue. Ennakoinpa, että tällä hetkellä mikä tahansa puolue tuntuu kelpaavan eksyksissä oleville äänestäjille, kunhan siinä ei ole mitään vihreälle kukertavaa eikä Anni-Armotonta. Vihreät menettivät järkensä siinä vaiheessa kun Osmo Soininvaara lähti ja teiniliiga pääsi huseeraamaan puolueen johtopaikoilla.

Paskanheitto on alkanut ja lisää ryvettyviä poliitikkoja, puolueiden sisäisiä kähmintöjä, lehmäkauppoja ja yhteistä lannanluontia yli puoluerajojen on vielä tulossa ja paljon. Tässä näytelmässä on monta väliaikaa ennen viimeistä näytöstä ja vaaleja. Silmät tapillani ja korvat kihelmöiden katselin tv-välähdyksiä Viherpipertäjien kokouksesta, jossa Anni-Armoton suomi Persuja siihen malliin, että kateuden katkerat lieskat löivät Arkadianmäelle asti, myrkyttäen ydinvoimalan lauhdeveden kaltaisella myrkyllä viimeisetkin vihertävät oraat pääkaupunkiseudulla.

Nyt kun kansan syvät rivit ovat asettaneet kaiken toivonsa Persuihin, voi olla että Suomessa vielä näytellään toisinto toisesta näytelmästä, nimittäin rapakon toisella puolella esitetystä kaksinäytöksisestä tragikomediasta.

Kun poika-Bush sekoitti jenkkien sisä- ja ulkopolitiikan ja ajoi keskiluokan kaduille työntelemään omaisuuttaan ostoskärryissä, vastasi Obama kansan syvien rivien avunhuutoon. Hän tuli valituksi ja tunnelma oli suorastaan messiaalinen, Obamalta odotettiin taikasauvan heilautusta, jolloin kaikki Bushin aiheuttama paha huuhtoutuisi samassa silmänräpäyksessä viemäreihin. Jenkit olisivat jälleen hyvinvointiyhteiskunta, maailmanpoliisi ja maailman mahtavin talousmahti, jonka kansalaiset maailmalla kulkiessaan saisivat osakseen ihailua ja hymyjä.

Hmm... vuoden kuluttua kansa kyllästyi odottelemaan ihmettä, joka suoraan sanottua olisi ollut suoranainen mahdottomuus. Sen kansa kuitenkin halusi ja kun ihme ei tapahtunut heti ensimmäisen vuoden aikana, alkoi Obaman niskaan pikku hiljaa sadella paskaa. Suhteellisuudentaju ei kuulu jenkkien vahvuuksiin ja kahden kauden täystuho-Bushin jälkien korjaaminen vie varovaisestikin arvioiden Obamalta vähintään kaksi kautta, joten kansan odottama yhden yön ihme ei ole mahdollinen, mutta kansa on kuin pikkulaposet, jotka haluavat kaiken heti ja nyt.

Kun ja jos Persut pärskäyttävät kaikkien aikojen jämäkimmän vaalivoiton ja pääsevät paukuttelemaan henkseleitään, mitä tuumaavat äänestäjät? Suomen politiikka, talous, julkinen hallinto jne. on korjattava nyt ja heti, yhden vuoden aikana, muuten kansa kyllästyy, kypsyy ja tuhahtaa, että samaa politiikka-huttua Persut veivasivat kuin muutkin rötöstelypuolueet.

Missähän vaiheessa ihmiset muistavat, että järjestelmän tuhoaminen ja alasajo vie vain hetken, mutta rehellisen ja vakaan politiikan harjoittamiseen sen sijaan ei riitä ihmisikä, varsinkaan jos on vielä siinä sivussa pestävä likapyykkiä, joka nykyisillä hallituspuolueilla on edessään.

Eivät Persut ihmeisiin pysty, se kannattaa muistaa, mutta uusi mahdollisuus he saattavat olla, ainakin hetkeksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että historialla on taipumus toistaa itseään ja miten kävi Maaseudun puolueelle isä-Vennamon poistuttua vallasta? Onko Persut ihka oikea puolue, vai vainko Timo Soini ja ahkera hovi, puolue, joka ei pärjää ilman Soinia? Se jää nähtäväksi, mutta ei kuitenkaan mätkitä puoluetta heti, mikäli tuloksia ei synny ensimmäisen vuoden aikana.

Valtion laiva on raskas ja se ui syvässä lastissa, käynti korjaustelakalla on ajankohtainen ja vasta sen jälkeen voidaan nähdä miten vakaasti ja oikeaan suuntaan laivan uusi päällystö laivaa ohjaa. Mikään puolue ei ohjaa laivaa yksin, mukana huseeraa ja häärää erinäinen liuta täysin erimielistä miehistöä, jotka hyttien hämärissä suunnittelevat kapinaa laivalla. 

Tuleeko poliittisesti  huonokäytöksinen kansa äänestämään poliitikkojen mielestä väärin ja samalla antamaan näytteen Internet-ajan kapinasta? Moderni versio vallankumouksesta saattaa tarkoittaa sitä, että barrikadeilla mekkaloidaan online ja porukka kutsutaan kapinakarkeloihin Facebookissa.

Olisiko nyt viimeinen hetki tilata lakaisukone putsaamaan vallan ryvettyneitä saleja ja tekemään sisäiset ulosheitot rikollisjärjestöiksi muuttuneissa valtapuolueissa?

0 kommenttia: