maanantaina, lokakuuta 18, 2010

Aikamatka Rakkarinmäeltä Arkadianmäelle

Historian alkuhämärissä, nuoressa Helsingissä sijaitsi pahamaineinen paikka, jossa viinanmyyjät, varkaat ja huorat pitivät kortteeria, samoin erilaiset petkutusten mestarit ja eri puolilta valtakuntaa paikalle tallustelleet hanttapulit, joille jokainen Rakkarinmäen ulkopuolella asusteleva oli mahdollinen uhri ja tuottoisa saalis.

Rakkarinmäestä vei voiton vain Punavuori, joka 1800-luvun alussa oli pahainen sekä pahamaineinen hökkelikylä, jota kansoittivat taas kerran huorat, juopot ja viinaa myyvät kapakoitsijat, ilotalot sekä niissä piipahtavat merimiehet ja kalastajat. Hatarien ja ahtaasti asuttujen huoneiden pihamailla likaiset lapset vilistivät kuin metsän peikot aikuisten mökellellessä omissa Helveteissään.

1800-luvulla Rakkarinmäki koki nimenmuutoksen ja huithapelit ajettiin hökkeleistään kuutamolle. Köyhälistön surkeudesta sukeutui sen aikaisen kreikka-muodin mukainen Arkadian huvila-alue, jossa porvariston villat sijaitsivat sopivan hevoskyydin päässä kaupunkiasunnoista. Jo 1800-luvulla osattiin silmänkääntötemput ja yksi ryöstetty silinteri-herrasmies liikaa sai aikaan Rakkarinmäen täystuhon ja hävityksen.

Kun miettii tuota Arkadianmäen historiaa, tulee väkisinkin mieleen se, ettei nimenmuutoksella ollut suurtakaan vaikutusta itse paikalla harjoitettuun toimintaan. Rakkarinmäki muuttui Arkadianmäeksi, porukka puettiin parempiin vetimiin, mutta entinen meininki jatkuu samanlaisena. 

Rakkarinmäen aikaan hökkelikylän porukka ei edes pelleillyt olevansa jotain muuta kuin olivat, siis huoria, varkaita, pettureita ja kähmijöitä. Arkadianmäen nykyisin kansoittava porukka esittää ikiomassa Arkadia-teatterissaan näytelmiä komediasta tragediaan, päätyen lopulta kalliisiin tragikomedia-produktioihin. Ja jokaisessa näytelmässä on osat niin kähmijöille, varkaille, pettureille kuin juopoillekin. 

Samaa touhua sillä erotuksella, että Rakkarinmäen porukka joutui tosissaan tekemään töitä rötöstellessään ja heidän palkkansa koostui puhtaasti vain ja ainoastaan ryöstösaaliista. Tämä nykyinen porukka saa joltisenkinmoista korvausta näyttelemisestään ja sivutuotteena sama rötöstely, rehvastelu ja huoraus jatkuu jos hullumpana kuin ennen.

Miten sopivasti myös entinen paheen pesä Punavuorikin on muuttunut elittiseksi kaupunginosaksi, jossa asuntojen hinnat maksavat hunajaa ja itsensä joksikin arvostavat ostelevat kilvan ylihintaisia edustusasuntoja putki- ja sähköremonttien köyhdyttämiltä vanhuksilta.

Nykyisin kun kaikki liikelaitokset ja yritykset muuttavat kilvan nimiään mitä oudoimmiksi ja suomalaisen suuhun sopimattomiksi nimihirviöiksi, olisiko aihetta muuttaa Arkadianmäen nimi takaisin alkuperäiseksi ja enemmän todellisuutta vastaavaksi Rakkarinmäeksi?

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieman ehkä karrikoitua, mutta periaatteessa näinhän tää homma menee.

Pieni hauskanen yksityiskohta liittyen asiaan.

Kreikkalaisen mytologian Hermes, joka tunnetaan mm. varkaiden jumalana, kutsutaan Kyllini vuoren ja Arkadian herraksi. Arkadiaa väitetään Hermeksen synnyinpaikaksi.

Että silleen;)


Ville